Solliciteren zonder zweten? Zo pak je het slim aan!

Het schooljaar loopt voor veel studenten op zijn einde. Het diploma is binnen, hun LinkedIn is opgepoetst en het cv ligt klaar. Tijd om te solliciteren dus. Maar wat als je dat nog nooit gedaan hebt? Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? En welke vragen mag je allemaal verwachten?

Succes in een sollicitatiegesprek draait niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Lichaamstaal, oogcontact, intonatie of de manier waarop je antwoorden formuleert. Allemaal geven ze de werkgever inzicht in jouw persoonlijkheid en hoe je omgaat met stressvolle situaties.

Of je nu net afgestudeerd bent, of op latere leeftijd een nieuwe job zoekt, solliciteren brengt gegarandeerd stress met zich mee. Een goede voorbereiding is dus cruciaal, niet alleen voor inhoudelijke vragen over de job, maar ook voor vragen over jezelf, je loopbaan en je visie. Rekruteringsspecialist Robert Half deelt vier tips om van je sollicitatie een succes te maken.

1. Wie ben jij?

“Stel jezelf even kort voor.” Simpele vraag, toch? Toch gaat het hier al mis bij veel mensen. Sommigen vertellen teveel, anderen hebben plots moeite met het maken van volzinnen. ​ Hoe handel je dit dan wel correct af? Bereid op voorhand een korte, vlotte pitch voor. Zorg dat hij vlot overkomt zonder het van A tot Z in te studeren: wie ben je, wat zoek je, en waarom ben jij geschikt voor de job?

2. De moeilijkste vraag? ‘Wat zijn je werkpunten’

Een echte klassieker tijdens sollicitaties: “Wat zijn je werk- en/of aandachtspunten?” Antwoord je te eerlijk, dan lijkt het alsof je jezelf onderuithaalt. Ga je voor de voor de hand liggende antwoorden (“ik ben soms te perfectionistisch”), dan ziet iedereen dat je eromheen draait.

Kies dus iets dat echt is, maar niet cruciaal voor de job. En vertel er meteen bij wat je eraan doet. Bijvoorbeeld: “Ik ben niet de snelste planner, dus ik gebruik tools als Trello om mijn werk strak te organiseren.” Zo toon je dat je jezelf kent én initiatief neemt. Uit je antwoord op deze vraag moet immers blijken dat je over voldoende zelfkennis beschikt – en eerlijk genoeg bent – om je minder sterke punten te erkennen, maar dat je ook bereid en in staat bent om aan jezelf te werken.

3. De rare vragen? Die stellen ze express

“Welk dier zou jij zijn?” “Hoeveel tennisballen passen er in deze kamer?” Of: “Met welke drie mensen zou je eens willen gaan lunchen?” Zulke vragen komen regelmatig voor. Recruiters willen hiermee checken hoe je denkt, wat voor persoon je bent en of je een beetje creatief uit de hoek komt.

Helaas bestaan er geen eenduidige juiste antwoorden op deze vragen. Hoe je hier dan wel op kan scoren? Door je denkproces luidop te delen met de persoon die over je zit. Kies een antwoord dat zowel bij de job of het bedrijf past, maar ook aansluit bij je eigen normen en waarden. Zorg er ook voor dat je kalm blijft. Je antwoord hoeft niet perfect te zijn, het moet gewoon eerlijk zijn en je persoonlijkheid schetsen.

4. “Heb je nog vragen voor ons?”

Een traditionele vraag die vaak op het einde van het gesprek nog wordt gesteld. Zorg dat je vooraf minstens twee vragen hebt voorbereid en stel deze ook effectief tijdens het gesprek. Mogelijke vragen kunnen gaan over het team, de manier van samenwerken of wat een normale werkdag in de voorgestelde functie inhoudt.

Deze vraag is niet om te testen of je nieuwsgierig genoeg bent, maar het toont aan of iemand mee nadenkt tijdens het gesprek en echt geïnteresseerd is. Sollicitanten die informeren naar het team of het bedrijf, blijven vaak ook langer hangen dan anderen die dat niet doen.

Goed voorbereid? Dat zie je meteen

Een goede voorbereiding is de eerste stap naar een geslaagde sollicitatie. Het zorgt voor extra zelfvertrouwen en een samenhangend verhaal doorheen je gesprek. Zelfs in momenten van hoge stress.

Werkgevers zijn niet op zoek naar de perfecte kandidaat. Skills kunnen desnoods ook op de job nog aangeleerd worden. Wat ze wel zoeken is een sollicitant die zichzelf kent, eerlijk communiceert, en zijn of haar groei serieus neemt.

 

In dit tweede deel van een tweeluik over concrete sollicitatietips, staat recruitmentspecialist Robert Half stil bij het soort vragen waar je als kandidaat op voorbereid moet zijn. In het vorige lag de focus op het belang van het face-to-face sollicitatiegesprek.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Robert Half

Robert Half is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en boekhouding, administratie, HR en office support, IT en legal.
Meer info op roberthalf.be.

Neem contact op met

Stationsstraat 34, 1702 Dilbeek

roberthalf@rca.be

www.roberthalf.be