AI-bot als interviewer tijdens je sollicitatie? “Nog niet aan de orde in België”
Terwijl AI-bots in de VS al jobinterviews afnemen, ziet Robert Half toch nog het meeste voordeel in face-to-face gesprekken
In sommige delen van de wereld, zoals de VS en Azië, krijgen sollicitanten al een AI-bot tegenover zich tijdens een sollicitatiegesprek. Wat voor velen nog als toekomstmuziek klinkt, is daar steeds vaker realiteit. Op sociale media circuleren talloze video’s van digitale interviewers en verbaasde kandidaten die niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan. Maar is België klaar voor deze vorm van solliciteren? Jeroen Diels, Regional Managing Director bij rekruteringsspecialist Robert Half, ziet het zo’n vaart niet lopen.
Hoewel AI ook in de HR-sector terrein wint, blijft België (en bij uitbreiding Europa) terughoudend. Sommige bedrijven gebruiken AI al voor andere toepassingen, maar volledige sollicitatiegesprekken laten voeren door een bot is hier voorlopig niet aan de orde.
“In België vinden we het menselijke aspect nog altijd cruciaal, in de praktijk komt het amper voor,” zegt Diels. “Een gesprek van mens tot mens zegt zoveel meer dan wat AI momenteel kan vatten.”
Meerwaarde persoonlijk gesprek
Een klassiek face-to-face gesprek biedt dan ook voordelen voor beide partijen. “Werkgevers krijgen een duidelijker beeld van de persoon achter het cv en kunnen beter inschatten of iemand binnen het team past,” legt Diels uit. “Voor sollicitanten is het dan weer de kans om een authentieke indruk te maken en te ontdekken hoe het bedrijf écht werkt: wie zijn de collega’s, hoe ziet de werkplek eruit, wat is de sfeer?”
Zelfs al zijn online gesprekken via Teams, Google Meet of Zoom meer ingeburgerd geraakt de laatste jaren, toch merkt Diels dat ze niet altijd hetzelfde effect hebben. “Lichaamstaal interpreteren is moeilijker via een scherm. Daarnaast merken we in de praktijk ook dat er bij een fysiek gesprek een grotere emotionele betrokkenheid is, waardoor zowel bij bedrijven als sollicitanten het gesprek beter blijft hangen.”
Virtuele gesprekken hebben absoluut hun waarde in de juiste context. “Denk dan aan een sollicitatieproces waarbij de functie onverwacht snel moet ingevuld worden, bijvoorbeeld omdat iemand plots ziek uitviel. Ook bij interimfuncties of voor studentenjobs zien we vaker dat er gewerkt wordt met videosollicitaties omdat de verwachtingen naar een cultural fit anders zijn dan bij een vaste aanwerving,” laat Diels weten.
Snel schakelen zonder in te boeten aan kwaliteit
Op een krappe arbeidsmarkt is snelheid belangrijk, maar die mag niet ten koste gaan van kwaliteit. “AI of online tools kunnen perfect helpen bij een eerste selectie,” besluit Diels. “Maar voor een duurzame aanwerving raden we altijd minstens één livegesprek aan. Zo hou je de balans tussen efficiëntie en een doordachte keuze.”
In dit eerste deel van een tweeluik over concrete sollicitatietips, staat recruitmentspecialist Robert Half stil bij het belang van het face-to-face sollicitatiegesprek. In het volgende deel ligt de focus op het soort vragen waar je als kandidaat op voorbereid moet zijn.