Steeds minder persoonlijke info op cv’s: dit zet je er wél op!
Steeds meer kandidaten kiezen ervoor om persoonlijke informatie zoals leeftijd, gender of een foto weg te laten op hun cv. Volgens rekruteringsspecialist Robert Half doen ze dat omdat ze beoordeeld willen worden op hun ervaring en skills, en mogelijke vooroordelen willen vermijden. Geen probleem voor werkgevers, zo blijkt. Maar wat zet je dan wel op je cv naast je ervaring en diploma? “Hobby’s, soft skills en carrièredoelstellingen winnen duidelijk aan belang”, aldus Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half.
Een cv schrijven lijkt makkelijker dan ooit met de opkomst van AI. Je vult enkele details in of geeft de link naar je LinkedIn-profiel, en er verschijnt een volledig ingevulde template. Maar deel je dan wel de juiste info?
Persoonlijke details
Leeftijd, gender en zelfs een profielfoto verdwijnen steeds vaker bewust van cv’s. De reden? Kandidaten willen beoordeeld worden op hun kwaliteiten en ervaring, zonder dat (onbewuste) vooroordelen een rol spelen.
Volgens Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half, is die evolutie geen probleem voor werkgevers: “Een cv zonder persoonlijke details is geen nadeel meer. Zolang essentiële informatie zoals contactgegevens, opleiding en werkervaring aanwezig is, zien we dat werkgevers hier flexibel mee omgaan. Ze willen vooral de juiste persoon voor de functie vinden, ongeacht uiterlijk of achtergrond.”
Hobby’s populair
Wie net van de schoolbanken komt of een carrièreswitch maakt, herkent het zeker: je solliciteert ergens, maar hebt nog niet de nodige werkervaring. Dat kan vervelend zijn, maar is niet onoverkomelijk.
“Maak eens een link tussen je hobby's en wat die voor jou kunnen betekenen op professioneel vlak. Wie sportief is en een marathon heeft gelopen, heeft vast ook veel doorzettingsvermogen. Of ben je kapitein van je voetbalploeg of leider bij de scouts? Dan toon je leiderschapskwaliteiten. Doe je aan vrijwilligerswerk, dan toon je je maatschappelijke betrokkenheid”, zegt Jeroen Diels. “Binnen bepaalde domeinen is het ook interessant om studieresultaten of eervolle prestaties te vermelden. Voor een werkgever kan dat even interessant zijn als ervaring.”
Carrièredoelstellingen
Een andere trend die recruiters steeds vaker zien, is het toevoegen van carrièredoelstellingen. Kandidaten geven zo aan waar ze zichzelf binnen enkele jaren zien en wat ze willen bereiken op werkvlak. “Dat kandidaten steeds vaker carrièredoelstellingen aan hun cv toevoegen, juichen we toe. In een competitieve arbeidsmarkt kan het nét datgene zijn wat een kandidaat onderscheidt. Het geeft zowel werkgevers als werknemers duidelijkheid over de ambities en groeimogelijkheden. Daarnaast kan het ook een leuke gespreksstarter zijn tijdens een sollicitatiegesprek”, besluit Diels.
Voor meer info:
RCA I Yannick Speelmans I T +32 497 66 08 86 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be