De Interim Manager wint aan populariteit in de IT-sector

Robert Half lanceert Salarisgids 2024

Brussel, 19 oktober 2023 – Bedrijven willen zo goed mogelijk voorbereid zijn op een meer digitale wereld. IT-profielen worden daarom steeds meer onmisbaar. Uit het onderzoek voor de nieuwste Salarisgids van rekruteringsspecialist Robert Half leren we dat 30% van de werkgevers plant om vaste IT-profielen te zoeken in 2024. Desondanks de interesse in vaste profielen zijn ook tijdelijke en ervaren profielen erg gewild, zeker voor technisch ingewikkelde posities. 24% van de ondervraagde managers toont interesse in het aanwerven van tijdelijke profielen. De nood aan dit type profielen bevestigt de groeiende populariteit en relevantie van de Interim Managers.

Talent acquisitie en -retentie is een topprioriteit voor bedrijven in 2024. Ook de IT-sector volgt die trend. IT-profielen zullen namelijk steeds meer en meer nodig worden want het (IT-)landschap groeit voortdurend in complexiteit. Daar zijn ook de managers in het onderzoek voor de Salarisgids 2024 zich bewust van. Zij willen de toenemende digitalisering ten volste benutten met nieuwe aanwervingen. Ze zijn geïnteresseerd in zowel vaste profielen (30% van de managers) als tijdelijke profielen (24% van de managers). Vooral de logistieke sector, chemicals manufacturing, FMCG, assemblage en automotive zijn naarstig op zoek naar IT-profielen.

“De IT-sector loopt voorlopig een beetje achter wat betreft aanwervingsplannen in 2024. Toch is dit een van de belangrijkste, sterkst groeiende sectoren. In deze snel veranderende wereld, waar technologie de drijvende kracht is achter innovatie en efficiëntie, realiseren industrieën zich als geen ander dat de toekomst van hun bedrijfsvoering afhankelijk is van digitale transformatie en geavanceerde technologieën. IT-professionals spelen een cruciale rol bij het ontwerpen, implementeren en beheren van systemen die de concurrentiekracht vergroten, processen optimaliseren en tegemoetkomen aan de steeds hogere verwachtingen van consumenten. Het is duidelijk dat deze sectoren IT-talent nodig hebben om een voorsprong te behouden in de markt en de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden", aldus Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half.

Bij gebrek aan vast biedt tijdelijk soelaas

Een diepe verankering van de IT-afdeling in de algemene bedrijfsstructuur is dus van essentieel belang om de concurrentie voor te blijven. Onder andere IT-managers spelen een belangrijke rol in deze integratie en dat maakt van hen het meest gezochte IT-profiel. Zij worden op de voet gevolgd door Systems Engineers, Project Managers, IT Coordinators en ERP consultants. Wanneer werkgevers dergelijke vaste posities niet tijdig kunnen invullen, of de materie te technisch ingewikkeld is, rekenen zij op tijdelijke oplossingen zoals interim management. Jeroen Diels licht toe:

“IT-projecten vereisen vaak samenwerking tussen verschillende teams en afdelingen. IT-managers bezitten het vermogen om op een menselijke manier te communiceren en dat vergemakkelijkt de samenwerking, vermindert misverstanden en bevordert een positieve werkomgeving. Alleen kan de zoektocht naar zo’n vast profiel soms lang aanslepen en vereisen sommige projecten ook erg specifieke kennis. In zo’n situaties blinkt de Interim Manager uit. Dit zijn tijdelijke, flexibele werkkrachten met diepgaande expertise in een specifiek domein. De sterkte van zulke tijdelijke profielen wordt ook erkend door werkgevers, daar maar 2% van de werkgevers aangeeft in hun aandeel te willen snoeien.”

De moeilijkst te vinden profielen zijn, net zoals vorig jaar, cybersecurity experts. Hun expertise is cruciaal voor elk bedrijf, gezien zij gevoelige informatie veiligstellen en er verantwoord mee weten om te gaan. Niet geheel onbelangrijk in een werkomgeving waarin online en offline naadloos in elkaar overvloeien. Sinds de nieuwe strategie rond cybersecurity in 2021 werd aangenomen, werd het de top focus bij veel bedrijven.

Hoe strik je de (schaarse) IT-profielen

Moeilijk te vinden betekent niet onmogelijk te vinden. Zo kan je als werkgever je arbeidsvoorwaarden zo aantrekkelijk mogelijk maken om IT-profielen aan te trekken. Zeker nu de IT-sector niet langer onder het gunstregime van de auteursrechten valt, kijken bedrijven naar alternatieven om hun personeel te vergoeden. De Salarisgids leert ons welke voordelen het meest gewenst zijn boven op het bestaande pakket. Een verzekering gewaarborgd inkomen is een erg populair extralegaal voordeel. Daarnaast doen ook financiële tegemoetkomingen voor telewerk en voor de leasing of aankoop van een (elektrische) fiets het goed. Een tandverzekering en betaalde sabbaticals sluiten het rijtje af.

Natuurlijk mag je het bestaande personeelsbestand niet uit het oog verliezen. Een occasionele loonsverhoging kan helpen om hen gemotiveerd te houden. Er zijn een aantal factoren die een loonsverhoging kunnen induceren. 25% van de werkgevers geeft aan dat de indexatie de meest doorslaggevende factor is. 16% vindt de jaren ervaring in het algemeen belangrijk. 14% houdt rekening met het opleidingsniveau, 13% kijkt eerder naar de jaren ervaring in de job en 9% geeft aan dat het vooral samenhangt met de proactieve vraag van de werknemer. Deze laatste statistiek bevestigt het belang van een open en transparant gesprek tussen werkgever en werknemer.

“Dat de indexatie dit jaar de grootste driver van loonsverhogingen is, is geen verrassing. Door de hoge inflatie zaten veel bedrijven met een enorm hoge personeelskost, waardoor er weinig ruimte bleef voor ad hoc verhogingen. Als je als werknemer vindt dat je een loonsverhoging verdient, kan je altijd een gesprek aanvragen met je werkgever. Zo’n gesprek vindt idealiter plaats in een vertrouwde omgeving tussen de werknemer enerzijds en de HR-manager anderzijds. Benader het onderwerp met zorg en wees voorbereid zodat het resulterende gesprek productief en gezond is. Er is altijd kans dat je een negatieve respons zal krijgen, maar vraag dan ook altijd naar je verdienpotentieel op lange termijn”, zegt Jeroen Diels.

Meer weten over de trends op de arbeidsmarkt? Bekijk hier de Salarisgids 2024.


Over het onderzoek

Robert Half heeft een studie uitgevoerd van juni tot juli 2023 onder 1500 respondenten met behulp van een onlinegegevensverzamelingsmethode. De respondenten vertegenwoordigen werkgevers (n=500) en werknemers (n=1000) in de financiële, human resources, operationele/administratieve en technische sectoren (n=375 in elk domein). De respondenten komen uit een steekproef van KMO's (n=750) en grote bedrijven (n=750). Ze zijn afkomstig uit de publieke en private sector, evenals beursgenoteerde bedrijven in de drie regio's van België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië).

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Robert Half

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en boekhouding, administratie, HR en office support, IT en legal.
Meer info op roberthalf.be.

Neem contact op met

Stationsstraat 34, 1702 Dilbeek

[email protected]

www.roberthalf.be